SvRF Sportkörning med miniatyrhästar

Det är nog så långt från de jättelika fyrspann med halvblodshästar som vi får se på TV som man kan komma. Men det betyder inte att det är omöjligt. Truls (Lotsafun Truly Flamboyant) och Cookie (Lymricks Pure Platinum) har tävlat sportkörning i fem säsonger med vinster upp tom Lätt A. Och det händer ibland att vi slår stora hästar när klasserna för häst och ponny är hopslagna.

Har du en miniatyrhäst med god kondition, som lätt finner sig tillrätta på nya platser och som gillar att göra nya saker tycker jag absolut att du ska prova. Sportkörning arrangeras av Svenska Ridsportförbundet (SvRF) och du hittar den information du behöver på deras webbsida (länk). Här finns också en informativ broschyr om Sportkörning (länk). Den är inte alltid så lättnavigerad så behöver du hjälp får du gärna kontakta mig, Eva Rubin på e-post eva@rubin.se.

Här (länk) kan du hitta en bra och sammanfattande power point presentation om sportkörning som presenterades på medlemsmötet i Åshammar år 2020.

Hitta tävling

På SvRFs webbsida kan du ta reda på om det finns någon Prova På-körning eller Pay & Drive i din närhet. Det brukar vara dressyr- och/eller precisionsklasser på dessa arrangemang. När du bestämt dig för att prova på behöver du träna på dressyrprogrammet du ska tävla i. Det hittar du på SvRFs webb, det brukar vara dressyrprogram Svensk lätt nr 1, det framgår av propositionen/inbjudan till tävling. Om du vill starta i precision också får du banskiss på tävlingen och går banan innan start.

Det du behöver förutom det vanliga är hjälm, en medhjälpare som åker med på vagnen, också med hjälm och en olycksfallsförsäkring. Ett enkelt sätt att få en olycksfallsförsäkring är att gå med i en SvRF-ansluten rid/körklubb. Vill du veta mer om tävlingen är det bara att kontakta arrangören. Körfolk är hjälpsamma och blir bara glada över att hjälpa en nykomling tillrätta.

På tävlingsdagen

Kontrollera i startlistan vilken tid du ska starta. Senast 30 minuter före start ska ekipaget godkännas i funktionskontrollen. Där kontrolleras framför allt att allting är säkert, selarna rätt avpassade och hästarna är anspända till vagnen på rätt sätt. Om du får någon anmärkning kan du rätta till det och komma tillbaka för att bli godkänd, annars får du inte starta. I Prova På, Pay & Drive och Lätt B gäller det i första hand att allting är säkert. Du måste inte ha någon speciell bredd på vagnen och du behöver inte ha svängel på vagnen. Ekipagenummer ska finnas, men det är inte svårare än att skriva numret på ett A4-papper, stoppa det i en plastficka och fästa det på vagnen med t ex buntband. (Buntband är alltid bra att ha med och tejp/isoleringsband.)

Dressyren

Du har kanske kört fram litet innan funktionskontrollen och nu kan du fortsätta med det. Håll bara koll på din beräknade starttid. Håll dig i närheten av insläppet när det närmar sig din tur och var beredd att gå in på banan. Du får köra runt inne på banan tills domaren blåser i sin visselpipa, då har du 90 sekunder på dig att starta. Om du koncentrerar dig på att komma ihåg programmet och köra noggranna vägar är det en god början. Om du får minst hälften av maxpoängen i dressyren blir du godkänd i Clear Round.

Precision

Ibland körs precisionen direkt efter dressyren, ibland kör man dressyren på förmiddagen och precisionen på eftermiddagen. Oavsett hur det görs, se till att du har gått banan tillräckligt för att komma ihåg den. Din medhjälpare får inte hjälpa dig inne på banan. Med miniatyrer måste du trava så fort det går, du får inte galoppera, för att klara maxtiden. Försök också att köra så snäva vägar som möjligt för att tjäna tid. Avståndet mellan konerna är din vagnsbredd + minst 35 cm. I precision har du 45 sekunder på dig att starta när domaren gett startsignal. Glöm inte att hälsa på domaren. Om du kör banan utan att ha ner några bollar och inom maxtiden blir du godkänd i Clear Round.

Ibland får man hämta ut sin Clear Round-rosett i sekretariatet så fort resultaten är klara och ibland arrangeras en prisutdelning när tävlingen är klar.

Oavsett om det blir någon rosett har du helt säkert haft roligt och lärt dig en massa på din första Sportkörning!

Sportkörning kan genomföras på 1, 2 eller 3 dagar, består av tre discipliner; dressyr, precision och maraton och delas in i tre svårighetsgrader.

  • Lätt klass, som består av Lätt B Clear Round, Lätt B och Lätt A.
  • Medelsvår klass
  • Svår klass

Dessutom brukar det finnas Prova På-klasser och Pay & Drive och då är det vanligtvis endast dressyr och/eller precision.

Länkar på SvRFs webbsida

(länk)

Tävlingsdatabasen (länk)

Dressyrprogram (länk)

Tävlingsreglementen
Allmänna regler för samtliga grenar (länk)
Tilläggsregler för sportkörning (länk)