Amerikansk miniatyrhäst - en häst för alla!

Vad är en Amerikansk miniatyrhäst?

En amerikansk miniatyrhäst är kortfattat en stor häst i litet format. Målet med aveln av rasen har alltid varit och är såklart än idag att få fram en ras som både exteriört och psykiskt sett är så lik en stor häst det bara går men i minsta möjliga format. Namnet Amerikansk miniatyrhäst kommer ifrån att de långa gedigna avelsarbetet med att få fram denna fantastiska ras började i just USA.

Historia

Miniatyrhästar har länge funnits vid människans sida. Den har sina anor enda ifrån 1500-talet då kungligheter använde de som "underhållning" på exotiska zoon. Det är dock inte förens sent 1800-tal som ett gediget avelsarbete, av det som ska komma att bli den Amerikanska Miniatyrhästen, börjar ta skruv på riktigt, självklart i USA. Två herrar vid namn Moorman Field och Smith McCoy avlade på varsin kant fram små hästar med mycket ädla drag. Genom att söka upp landets absolut minsta shetlandsponnyer och korsa de med ädlare inslag såsom arabiskt fullblod och appaloosa fick man fram en tålig, klok och mycket vacker häst i miniformat. Det var dock inte förens 1978 som rasen officiellt godkändes och en stambok skapades, känd som AMHA. Idag finns det medlemmar ifrån 38 länder!

Varför en Amerikansk miniatyrhäst?

Den Amerikanska Miniatyrhästen har något alldeles extra. De sticker definitivt ut ur mängden och har glimten i ögat. De både beter sig och ser ut mer som en häst en ponny, vilket är en stor fördel. De är mycket läraktiga, villiga och lätta att ha att göra med. De har en positiv anda och "söker" jobb på ett helt annat sätt än en ponny.

Att hästen sen är oerhört vacker och fascinerande gör den inte mindre älskvärd. Har man bestämt sig för att köpa en liten häst, så välj en som lyssnar, är vacker och intelligent.

Den vanligaste frågan som man möts av är vad man gör med en så liten häst. Det tycks inte vilja sig bättre än att folk i allmänhet har glömt bort hur mycket annat man kan göra än att rida på sina hästar. Hästarnanlämpar sig alldeles utmärkt till all sorts trickträning, agility, sällskap, longering, tömkörning och vanlig körning. Utställning och show på somrarna, tolkning på vintrarna. Låt dig inte luras av deras ädla utseende, det är en tålig häst med bred variation. Miniatyren är en häst att ha riktigt kul med som inte kräver lika många timmar i stallet som en stor. De ger ifrån sig mindre, tar mindre plats, äter mindre och är riktigt lätthanterade.

Det är en häst för alla!

Varje år hålls det utställningar både innanför och utanför Sveriges gränser. Det är en kul och intensiv period där man får chans att visa upp det man tränat på, oavsett om det är hoppning eller utställning. Här kan man träffa andra människor att dela tankar och ideér med som delar intresset för denna ras och man lämnar alltid utställningen med massor utav inspiration. Än så länge är vi inte så jättemånga i Sverige men en sak är säker, vi ska bli fler!

Lycka till, så kanske vi ses på en utställning framöver!