Att tänka på vid köp av Amerikansk miniatyrhäst

 

Välkommen till en fantastisk värld med Amerikanska miniatyrhästar!

Vi har här sammanställt några punkter som är viktiga att tänka på vid köp av Amerikansk miniatyrhäst. Registreringspapper kan ibland vara förvirrande så här kommer några tips. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta föreningen – vi hjälper dig gärna!

AMHA

Alla renrasiga Amerikanska miniatyrhästar ska vara registrerade i American Miniature Horse Association. Deras webbsida hittar du här (länk öppnas i ny flik). När du köper en Amerikansk miniatyrhäst, kontrollera att hästen är registrerad i AMHA.

Den ska ha ett Temporary Registration Certificate till dess att hästen har blivit 3 år. Vid den tiden, om hästen mäter 34” (86,36 cm) eller lägre mätt vid sista manhåret, kan hästen få ett Permanent Registration Certificate. Färgen på certifikaten är blåa om hästen är härstamningsverifierad (Parentage Qualified) annars är de bruna. Detta gäller både för de temporära och permanenta.

Hästar som mäter över 34” vid 3 års ålder, kommer att få sina registreringsbevis återkallade (Revoked) av AMHA, dvs. AMHA kommer att dra tillbaka registreringen på hästen. Detsamma händer om man ”glömmer” att ansöka om permanent registrering av hästen senast 6 månader efter att hästen fyllt 3 år.

Så här ser ett Temporary och Permament Certificate of Registration ut:
 

Det är även viktigt att kontrollera så att säljaren står som ägare på hästen, det ser du längst ner i ägarlistan på AMHA certifikatet. Annars kan du inte föra över hästen i ditt namn hos AMHA.

Det är bara den som står som ägare till hästen på registreringsbeviset som kan underteckna ett ägarbytesbevis hos AMHA. De godtar inga andra avtal eller kontrakt om överlåtelse för hästen och kräver en helt igenom obruten kedja av överlåtelser, vilket är viktigt att tänka på även om du säljer din AMHA häst vidare i framtiden. Det är också bara den som står som ägare till hästen som kan registrera eventuella betäckningar eller avkommor till hästen i AMHA.

Det är också bara den som står som registrerad ägare till hästen som kan ansöka om permanent registrering av hästen efter 3 års ålder. Därför är det också viktigt att när du köpt din AMHA registrerade häst ser till så att du tillsammans med säljaren gör klart alla ansökningar om att få hästen registrerad i ditt namn, oavsett vilken ålder hästen har vid köpet.

Registreringsbeviset är en värdehandling som man ska vara rädd om på samma sätt som hästpasset som ska följa med hästen genom hela livet.

Vid ett ägarbyte skall följande skickas in till AMHA:
 • Certificate of Registration i original (så att du kan stå som ägare i certifikatet)
 • Transfer Report and/or Bill of Sale, ett så kallat ägarbyteskontrakt för AMHA, undertecknat av både köpare och säljare.
 • Oavsett ålder på hästen ska den mätas i samband med ägarbyte och ingen Amerikansk miniatyrhäst får överskrida 34” mätt vid sista manhåret, för att få registreras i AMHA.
  • Föl får inte överskrida 30”
  • 1-åringar får inte överskrida 32”
  • 2-åringar får inte överskrida 33”,
 • En blankett med 4 nytagna bilder på hästen.
 • Det krävs även en arbetsorder så kallad ”Work order” där du kryssar i det du vill att AMHA ska göra. I detta fall ett ägarbyte. 

Glöm inte att kryssa i medlemsansökan på Work order också, om du ansöker om medlemskap! För all typ av registrering krävs medlemskap i AMHA, utom för ägarbyte och ansökan om permanent registrering. Den som inte är medlem betalar istället dubbel avgift så det kan löna sig att bli medlem.

Hästar som mäter över 34” efter 3 års ålder kan ”hardshippas” in i och registreras i AMHR, American Miniature Horse Registry. Deras webbsida hittar du här (länk öppnas i ny flik). Vissa hästar kan vara registrerade både i AMHA och AMHR från födseln och då är det viktigt att även den registreringen fullföljs på samma sätt.

SH - Svenska Hästavelsförbundet

Tänk också på att från den 1 januari 2016 ska alla hästar, med utländskt pass, som vistas i Sverige mer än tre månader också tilläggs registreras som hemmahörande i Sverige. Fråga efter detta när du köper en häst med utländskt pass. Vi hjälper dig gärna med att registrera din renrasiga amerikanska miniatyrhäst i den svenska stamboken hos SH om den inte redan är registrerad där. Alla hästar som är registrerade i stamboken får ett registreringsnummer som börjar med 48-xx-xxxx, och får då rätt att delta på sommarpremieringar och avelsvärderingar som arrangeras av SH eller någon av SHs medlemsorganisationer. Samtliga svenskregistrerade hästar finner du i Blå Basen här (länk öppnas i ny flik).

Varning!

Det förekommer att amerikanska miniatyrhästar har pass från SH, eller har utländska pass tilläggsregistrerade i SH, med en annan raskod än 48, t ex 00, 10, 60 eller 70. Detta innebär att hästen INTE har rätt att delta på sommarpremieringar och avelsvärderingar som arrangeras av SH eller någon av SHs medlemsorganisationer. Det är alltså mycket viktigt att kontrollera vilken raskod hästen är registrerad med. Det går att registrera om hästen hos SH med rätt raskod, dvs 48, men det kostar i dagsläget, 2019-02-26, 1084:- för passet, 88:- för porto plus kostnad för identitetskontroll gjord av SH godkänd ID-kontrollant eller veterinär.

Så här ser sidan 1 ut i ett pass som är utfärdat av SH. 48 är raskoden, 06 är året då hästen är född, 0009 är den löpande numreringen för raskoden. Cookie är alltså amerikansk miniatyrhäst nummer 9 som registrerats hos SH.

Så här ser det ut när en häst med utländsk pass tilläggsregistrerats i SH. Passen kan se olika ut och vilken sida klisterlappen sitter varierar också beroende på vilket land passet kommer från. Det är likadant här; 48 är raskoden, 10 är året då hästen är född, 0070 är den löpande numreringen för raskoden.

Behöver du hjälp med registrering av din häst?

Du som medlem kan få hjälp med frågor kring registrering av din amerikanska miniatyrhäst. Läs mer här (länk).