Vår domare i Nyköping och Knivsta – Mijke van Ratingen

Presentation:


Jag är ursprungligen från Nederländarna och flyttade till Sverige 2007.
Under 90 talet började jag med Nederländska miniatyrhästar och mini-appaloosa. Önskemål var då att utöka uppfödningen med Falabella hästar. När jag letade Falabella upptäckte jag att det även fanns Amerikanska Miniatyrhästar och dem uppfyllde drömbilden jag hade kring miniatyrhästar ännu bättre: mycket elegant, lärorik med arablikande utseende. AMHA hästar fanns knappt i Europa på den tid, så vi var tvungen att utbilda oss själva och importera hästar från USA. Spännande, lärorik och jag träffade många kunniga från USA. Jag lärde mig otrolig mycket om rasen!


Med antalet AMHA hästar som växte snabbt i Europa, växte förfrågan om aktiviteter, shower och kunskaper. Det bildades en förening. Ingen visste hur man skulle anordna en show. Vi fick tag på ett videoband från en show i USA och prövade fram oss därifrån.
Pionjärarbetet har utvecklat sig till ett flertal föreningar och proffsiga shower som erbjuds idag i Europa. Antalet AMHA (och AMHR) hästar har ökat mycket i Europa, och kvaliteten har förbättrats avsevärt.


När jag flyttade till Sverige 2007 tog vi med oss ett flertal AMHA hästar. Det fanns ett litet antal i Sverige som hade börjat, eller ville börja med miniatyrhästar. Jag fick många frågor i den tid och det ena ledde till det andra: första kurs anordnades, och inte långt efter anordnades första show på vårt hotell i Storfors.


2011 bildades Svenska Miniatyrhästföreningen, och jag blev aktiv där i styrelsen, anordnade shows/kurser och har varit domare för föreningen från början. Jag har träffat många härliga entusiastiska människor, en del blev även vänner. Jag bor numera i Strömstad och även om jag själva slutat med uppfödningen är kärleken och engagemanget för AMHA hästar fortfarande lika stort!


Som domare hoppas jag alltid att jag kan bidra till att alla trivs på en show. Jag minns i minsta detalj min första show där jag själv visade hästar. Skitnervös och hade ingen aning vad som förväntades egentligen. För er som är ny, eller av annan anledning är nervös inför en show: vet att jag vet exakt hur det känns! Vet att jag inte förväntar en ”proffs” framför mig och jag gärna ger tips och råd i showringen. Mitt mål är att du kan gå ut med ett leende och, förhoppningsvis, med en bra känsla inför nästa show.


Vi ses i år i Nyköping och Knivsta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *