Registrering

Registrering

I menyn ovan hittar du mer information om hur du går tillväga för att registrera din Amerikanska miniatyrhäst i American Miniature Horse Association (AMHA) samt i det svenska registret hos Svenska Hästavelsförbundet (SH).

 

Förutom AMHA som registrerar Amerikanska miniatyrhästar så finns det massvis med register för miniatyrhästar och korsningshästar. Här ser du några exempel:

 

AMHR – American Miniature Horse Registry

EUSAM – European Studbook American Miniature Horse

EAMH – Avelsförening för Europeiska/Amerikanska miniatyrhästar i Danmark

NMPRS – Mini Paarden Registratie Stamboek

BMHS – British Miniature Horse Society

IMHPS – International Miniature Horse and Pony Society

FMHA – Falabella Miniature Horse Association

 

 

Hästpass

Alla hästar ska ha ett hästpass som ska följa hästen livet ut. För föl gäller att om de är födda 30 juni eller tidigare ska de ha ett pass senast 31 december samma år. Om fölet istället är född 1 juli eller senare ska den ha fått sitt pass inom 6 månader från födelsedagen.

 

I den vänstra menyn hittar du mer information om hur du utfärdar pass till din Amerikanska miniatyrhäst hos Svenska Hästavelsförbundet (SH). SH utfärdar även pass till korsningshästar.

 

Mer information om hästpass

Jordbruksverkets sida om hästpass: Länk

 

Jordbruksverkets informationsfolder om hästpass: Länk

 

EU:s förordning om metoder för identifiering av hästpass: Länk

 

 

Betäckningsrapportering

En hingst som är frisk och sund får användas i allmän avel. Detta eftersom avelsvärderingstvånget är borttaget sedan 2005. Även hingstar som inte är avelsvärderade måste rapportera genomförda betäckningar. Betäckningen ska rapporteras även om stoet inte verkar vara dräktig.

 

Stoägare är skyldig att lämna uppgifter om resultaten av genomförda betäckningar till hingstägaren och till avelsorganisationen.

 

Hingstägare är skyldig att rapportera genomförda betäckningar till avelsorganisationen.

 

Hingstägaren ska behålla en kopia av rapporten i minst 20 år (SJVs föreskrifter SJVFS 2013:61)

 

I menyn ovan hittar du mer information om hur du går tillväga för att rapportera betäckning till AMHA samt SH under respektive flik.